Snel handelen bij verslikking

Ik denk dat we het allemaal wel een keer hebben meegemaakt: verslikken. Soms is het enkel verslikken met een hoestbui tot gevolg, maar indien je ook iets in je mond hebt kan het leiden tot verstikking. De meest voorkomende oorzaak van verstikking bij volwassen is een luchtwegafsluiting door eten. Ik heb het zelf ook wel eens meegemaakt. Ik was op een date in een restaurant en de meneer aan het tafeltje achter mij verslikte zich in zijn eten. Het personeel snelde toe en heeft de Heimlichmanoeuvre toegepast. Eind goed, al goed gelukkig. Maar wat als het iemand in jouw kring overkomt? Ik zal je uitleggen wat je dan moet doen..

Aangezien de meeste gevallen van verstikking optreden tijdens het eten is er vaak iemand getuige. Hierdoor kan er snel gehandeld worden. Bij een gedeeltelijke blokkering van de luchtweg zal het slachtoffer paniekerig zijn en hoesten. Bij het inademen kun je een piepend geluid horen. Bij een volledige blokkering kan het slachtoffer niet meer praten, ademen of hoesten en uiteindelijk niet meer reageren. Ik kan mij voorstellen dat dit een enge situatie is, maar het is belangrijk dat jij rustig blijft en het slachtoffer helpt.

Wat te doen?
Vijf slagen:
• Als je het vermoeden hebt dat iemand zich verslikt heeft, vraag het voor de zekerheid ook nog aan het slachtoffer. Als hij ademt en hoest, moedig hem aan om te blijven hoesten en wacht verder af.
• Als het slachtoffer minder of helemaal niet ademt en ook niet hoest, handel dan als volgt:

  1. Ga iets aan de zijkant achter het slachtoffer staan. Steun met één hand de borst en buig het slachtoffer naar voren zodat hetgeen waar hij in stikt zal losschieten en niet dieper in de luchtweg terechtkomt.
  2. Geef maximaal vijf stevige slagen tussen de schouderbladen met de hiel van je andere hand.
  3. Let op: controleer na elke slag of de verstikking is opgeheven. Het hoeft niet vijf slagen te duren, de luchtwegblokkade kan ook na enkele slagen als zijn gestopt.

Heimlichmanoeuvre:
• Is de afsluiting van de verstikking na vijf slagen nog niet opgeheven, dan moet je de Heimlichmanoeuvre uitvoeren. Ga achter het slachtoffer staan en sla beide armen om het bovenste gedeelte van de buik. Het slachtoffer moet goed naar voren buigen zodat hetgeen waar hij in stikt zal losschieten en niet dieper in de luchtweg terechtkomt.
• Maak een vuist en zet die tussen de navel en de onderste punt van het borstbeen in. Houd met je andere hand je vuist vast.
• Trek vervolgens hard naar je toe en omhoog, zodat het voorwerp losschiet. Dit mag je maximaal vijf keer doen. Heeft de Heimlichmanoeuvre effect, check dan de ademhaling van het slachtoffer.
• Wat als het voorwerp nog steeds niet losschiet? Wissel dan de vijf klappen op de rug en de Heimlichmanoeuvre met elkaar af. Laten we hopen dat je nooit in een dergelijke situatie terecht komt, maar als deze methode nog steeds geen effect hebt leg je het slachtoffer op de grond, bel je 1-1-2, kantel je het hoofd van het slachtoffer voorzichtig achterover. Open de luchtweg met de kinlift en start reanimatie.

Goed om te weten: na het toepassen van de Heimlichmanoeuvre moet het slachtoffer zich door een arts laten onderzoeken op inwendig letsel.

Heb jij wel eens een verslikking of verstikking meegemaakt? En hoe heb jij toen gehandeld?

Betty

Over bedrijfshulpverleningnl

Officieel account van Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland: één van de grootste erkende opleiders op 't gebied van Veiligheid & Bedrijfshulpverlening (BHV) http://www.stibened.nl/
Dit bericht werd geplaatst in Betty H. Vee en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Snel handelen bij verslikking

  1. Judith Keijzers zegt:

    Het Oranje Kruis werkt tegenwoordig samen met Belgie. De term Heimlichmanoeuvre is in het nieuwe boekje vervangen door: “buikstoten”. Verder natuurlijk helemaal zoals hierboven staat beschreven.

Plaats een reactie