How to: het gebruik van de AED

Heeft iemand een circulatiestilstand? Dan kun je in bepaalde gevallen met een AED apparaat het hart een stroomstoot geven. De elektrische impuls heft het ongecoördineerd samentrekken van het hart op, ook wel defibrilleren genoemd. Wanneer je binnen 3 minuten AED toepast, heeft het slachtoffer een kans van 50-70% om te overleven. Elke minuut meer kan de kans met 5-10% per minuut doen afnemen. Lees hier hoe AED werkt en in welke bijzondere situaties je moet opletten.

Er zijn verschillende AED’s verkrijgbaar. De meeste zijn semiautomatisch, dat betekent dat de bediener instructies krijgt nadat het apparaat is aangezet (door de AAN-knop in te drukken of deksel open te maken). Het gebruik van AED is overzichtelijk te zien in het schema uit de SBN Cursus:

Klik op de afbeelding voor groot formaat

Bijzondere situaties
Er zijn een aantal situaties waarbij je moet opletten met het inzetten van de AED. Het gaat dan om een slachtoffer:

  • in een natte omgeving; verplaats het slachtoffer naar een droge plek + droog de plek waar de elektroden op gaan goed af.
  • met sterk behaarde borstkas; scheer het borsthaar weg.
  • op metalen ondergrond; probeer een isolerende laag onder het slachtoffer te leggen, bijvoorbeeld met een deken of jas.
  • met geïmplanteerde pacemaker/hartdefibrillator; plaats AED niet boven op een geïmplanteerd medisch apparaat maar minstens 3 cm er naast.
  • met (medicinale) pleisters op borst; verwijder de pleister en veeg het gebied goed schoon voordat de elektroden er op gaan.
  • dat zwanger is; maak gebruik van AED en volg de gesproken instructies.
  • met piercing op borstkas. Indien mogelijk plak je de elektrode minstens 3 cm naast een piercing.

Heb jij wel eens met een AED apparaat gewerkt?

Over bedrijfshulpverleningnl

Officieel account van Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland: één van de grootste erkende opleiders op 't gebied van Veiligheid & Bedrijfshulpverlening (BHV) http://www.stibened.nl/
Dit bericht werd geplaatst in AED, BHV Cursus, Gezondheid en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie