Ongelukjes op vakantie

Naast de gezellige festivals en evenementen in de zomer (kleine tip: in mijn vorige column leg ik je uit hoe je drukte de baas kan zijn), gaan de meeste mensen ook op vakantie deze periode. Of je nou je vrije dagen doorbrengt in Nederland of buiten de grens, een ongeluk zit in een klein hoekje: een glijpartij bij het zwembad, struikelen op de boulevard of vallen op safari. Vanuit het oogpunt van een BHV’er vertel ik je hoe je kunt handelen in dit soort gevallen, zodat je daarna verder kunt genieten van je vakantie!

Als iemand valt, struikelt of uitglijdt, dan kan er sprake zijn van een kneuzing of verstuiking. In eerste instantie doet het vooral pijn, de zwelling kan pas later optreden. Wat je als eerste doet is het slachtoffer laten zitten en hem op zijn gemak stellen. Houd vervolgens het getroffen lichaamsdeel hoog. Zitten er op de pijnlijke plek sieraden? Laat deze dan het liefst door het slachtoffer zelf weghalen. Koel de getroffen plek onder koud stromend water of met een coldpack (wel met een doek eromheen). Let op! Koel niet langer dan 10/15 minuten. Als het mogelijk is, breng dan een drukverband aan. Deze verlaagt de pijn en gaat de zwelling tegen.

En dan zit er niets anders op dat het getroffen lichaamsdeel te laten rusten of steunen. Ziet de kneuzing of verstuiking er ernstig uit? Twijfel dan niet en raadpleeg een arts.

Heb jij wel eens een ongeluk gehad op vakantie? Hoe handelde je toen?

Betty

Over bedrijfshulpverleningnl

Officieel account van Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland: één van de grootste erkende opleiders op 't gebied van Veiligheid & Bedrijfshulpverlening (BHV) http://www.stibened.nl/
Dit bericht werd geplaatst in Betty H. Vee en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie